SKŁADNIKI
4 PORCJE, PO 328 KCAL
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 300 g pieczarek
- 2/3 szklanki bulionu
- 125 ml śmietanki 36% lub 30%
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie - mąka (1-2 łyżeczki)
- świeży tymianek lub natka pietruszki
-
PRZYGOTOWANIE
- Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na ok. pół godziny.
- Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2,5 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone pieczarki (malutkie można pozostawić w całości) i smażyć razem przez minutę co chwilę mieszając grzyby. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez 6 minut w międzyczasie raz przewracając mięso.
- Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować. Posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką.
-
-
SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 543 KCAL
- 125 g makaronu wstążki np. pappardelle
- 150 g szpinaku
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
- szczypta kurkumy
- 80 ml śmietanki 30%
-
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku.
- Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Na koniec dodać posiekane suszone pomidory.
- Następnie dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć mieszając przez minutę aż szpinak zwiędnie.
- Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerzy.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL