przepisy na szybkie i smaczne dania

 

 

 

 

 

 

 

                                  

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM

 

                                                                                                                              

SKŁADNIKI

 4 PORCJE, PO 328 KCAL
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 300 g pieczarek
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 125 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie - mąka (1-2 łyżeczki)
  • świeży tymianek lub natka pietruszki
  •             

    PRZYGOTOWANIE

    • Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na ok. pół godziny.
    • Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2,5 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone pieczarki (malutkie można pozostawić w całości) i smażyć razem przez minutę co chwilę mieszając grzyby. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez 6 minut w międzyczasie raz przewracając mięso.
    • Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
    • Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować. Posypać świeżym tymiankiem lub posiekaną natką.
    • MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE CURRY

    • SKŁADNIKI

       2 PORCJE, PO 543 KCAL
      • 125 g makaronu wstążki np. pappardelle
      • 150 g szpinaku
      • 200 g filetu z kurczaka
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżka oliwy
      • 5 kawałków suszonych pomidorów
      • 1 łyżeczka curry (przyprawy w proszku)
      • szczypta kurkumy
      • 80 ml śmietanki 30%
      • PRZYGOTOWANIE

        • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku.
        • Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Na koniec dodać posiekane suszone pomidory.
        • Następnie dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć mieszając przez minutę aż szpinak zwiędnie.
        • Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą w razie potrzeby solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę pogotować aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerzy.


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl